Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je procedura kojom se uklanjaju razne prebojenosti sa površine zuba, a njegova boja postaje belja i sjajnija. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može znatno poboljšati estetiku zuba – na taj način ćete dobiti blistav osmeh koji podiže samopouzdanje.

Izbeljivanje zuba je bezbedna, neinvazivna i bezbolna metoda, a može se obaviti u našoj ordinaciji ili u kućnim uslovima.

Tehnika kućnog izbeljivanja zuba

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka zuba izrađuju folije (trayevi) za zube, koje služe kao nosači gela.

Ova procedura je vrlo sigurna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji sam izbeljuje zube, dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Rezultati nastupaju postupno, a za vreme izbeljivanja poželjna je apstinencija od pušenja i konzumiranja kafe, čajeva, koka-kole, crnog vina itd.

Kao neželjene pojave treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladno i toplo, koja se javlja kod 50% pacijenata u prvih 48 sati. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacijskog traya (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost.
Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje, treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Treba napomenuti da je izbeljivanje zuba koje se vrši na ovakav način potpuno bezbedno i nije štetno po zube! Boja izbeljenih zuba je postojana od jedne do pet godina, u zavisnosti od nivoa oralne higijene, kao i od korišćenja materija koje prebojavaju zube. Boja se može obnoviti posle dve godine.

Neka blistav osmeh postane vaš zaštitni znak!